Als je een miskraam hebt meegemaakt, ben je waarschijnlijk iets van je onbezorgdheid kwijt. Door de ervaring dat zoiets vanzelfsprekend als een gezonde zwangerschap ook anders kan aflopen kan je een volgende zwangerschap met minder vertrouwen tegemoet zien.
Onzekerheid en spanning
Angst voor een herhaling, dit alles nog eens mee te moeten maken. Maar ook die onzekerheid, als ik weer en miskraam krijg, wanneer mag ik er dan op vertrouwen dat het ooit wel goed gaat?
Garanties zijn er niet. Artsen zien vaker dat volgende zwangerschappen ongecompliceerd verlopen en zullen dat vertrouwen ook naar jou uitspreken. Een zwangerschap na een miskraam kan gepaard gaan met spanningen. Wat kan jou helpen om de spannende periode door te komen?
7 tips om het eerste trimester door te komen
- Waarschijnlijk zal je die eerste maanden continu een soort bevestiging zoeken of je nog zwanger bent. Hoe is het met de misselijkheid, zijn de borsten nog gevoelig, voel ik iets daaronder, regelmatig checken of er AJB geen bloedverlies is? En die krampen: zijn dat innestelingskrampen of voortekenen van..? Of je vergelijkt met de vorige zwangerschap en probeert tekenen te interpreteren. Weet dat veel vrouwen dit soort bevestiging zoeken.
- Bespreek met je verloskundige dat je weer zwanger bent na een miskraam en bespreek jouw onzekerheid of je zorgen. Het is goed mogelijk dat ze het geen enkel probleem vinden om een extra keer te luisteren naar de hartslag. Maar dat is een persoonlijke keuze want voor de een kan het een geruststelling zijn terwijl de ander het doodeng vindt en liever de reguliere controles afwacht.
- Wie vertel je over deze zwangerschap? Mogelijk heb je geleerd uit een vorige zwangerschap wat wel en niet steunend was. Die ervaringen kun je nu bewust inzetten. Is er bv 1 persoon bij tegen wie je desnoods 10 maal per dag kan zeggen dat je het niet uithoud van de spanning? Geef gerust aan wat je nodig hebt. Ook aan je partner. Soms weten mensen niet of ze nu juist er wel of niet naar moeten vragen. En het kan voor jou ook heel verschillend zijn. Als het even lekker gaat heb je wil je dat graag zo houden en past een zwaar gesprek over je angst voor een miskraam even wat minder.
-
Vraag aan je partner hoe het met hem gaat! Is hij sterk voor jou, of knijpt hij ‘m ook? Juist zulke spannende momenten kunnen een druk op de relatie leggen, terwijl je elkaar ook nodig hebt. Besteed aandacht aan elkaar.
- Zoek afleiding. Belangrijk is dat jij deze spannende periode doorkomt. Het heeft geen enkele zin jezelf te plagen met negatieve gedachten en zorgen. Als je energie het enigszins toelaat (je bent immers zwanger) plan dan leuke, ontspannende activiteiten. Welke momenten vind jij het moeilijkst? De avonden, of juist het weekend? Plan dan iets leuks, of regel afleiding. Bel je goede vriendin (ja, alweer) en ga ff thee drinken bij je buurvrouw. Gewoon over de dagelijkse dingen praten kan ook afleiden. Desnoods regel je een abonnement op Netflix.
- Een gezonde leefstijl is altijd goed. Letten op wat je eet en drinkt, bewaak je balans in inspanning en ontspanning. Maar maak je niet gek. Je hoeft niet alles te vermijden. Een ritje wildwaterglijbaan was echt niet de oorzaak van de vorige miskraam. De verleiding om een oorzaak te zoeken voor de vorige miskraam is groot. Dat geeft namelijk een gevoel van controle. En daarmee het gevoel dat je herhaling nu kunt voorkomen. Vertrouw op jezelf dat je zorgvuldig met je zelf en je zwangerschap omgaat.
En verder is het echt een kwestie van volhouden en de tijd doorkomen. Meer lezen over miskraam? Bv mijn blog ‘Verlies van 2 roze wolken’. Wil je praten over je miskraam? Bel of mail dan voor een afspraak, of plan je intake hier.
Ik duim in ieder geval voor je 🙂