Kun je werken als je een miskraam hebt?
Als vrouwen een miskraam hebben of gaan krijgen vragen ze zich vaak ook af hoe ze dat moeten regelen met hun werk. Nu is geen enkele miskraam hetzelfde, noch de vrouw, de situatie en de zwangerschapsduur. Dus is er ook geen standaard advies over miskraam en werk. Toch wil ik in dit blog een aantal punten bespreken die je op weg kunnen helpen.
Eindelijk zwanger
Doorgaans ga je bij een positieve zwangerschapstest er niet vanuit dat het ook mis kan gaan. (Tenzij het niet je eerste miskraam is.)
Ja, ergens weet je wel dat het ook mis kan gaan, maar dat is iets wat anderen helaas overkomt.
Soms overvalt een miskraam je, als een plopje op het toilet, of door de aankondiging van bloedverlies. Weer anderen vernemen bij de echo dat het vruchtje niet verder is doorgegroeid, het hartje is gestopt of de zwangerschap buitenbaarmoederlijk is. Een miskraam die je, als het ware, overvalt is anders dan als je weet dat je moet afwachten wanneer het komt.
Hoe gaat een miskraam?
Of je kunt werken hangt van veel factoren af. Laat me wat punten rondom het verloop van een miskraam noemen.
Bloedverlies
Soms gaat een miskraam gepaard met veel bloedverlies, verlies van stolsels en pijnlijke krampen. Vrouwen vertellen mij wel eens dat ze geruime tijd in de directe nabijheid van het toilet moesten blijven. Na een hele nacht af en aan naar toilet, zal werken de volgende dag niet gaan. Sommige miskramen kunnen dagen tot soms zelfs weken duren voordat de krampen en het bloedverlies is gestopt.
Curettage of medicatie
Bij een geplande curettage weet je de exacte datum dat je niet kunt gaan werken. Maar ook daarna kun je nog last hebben van (enig) bloedverlies en krampen.
Wanneer je medicatie krijgt om de miskraam op te wekken adviseer ik om je ziek te melden vanaf de dag dat je de medicatie gebruikt. De richtlijn is dat het medicijn na 6 tot 8 uur gaat werken, maar ook dat verschilt per vrouw. En je wilt niet op je werk zijn wanneer dit op gang komt.
Energie
Bloedverlies kost lichamelijk energie. Je lichaam moet hiervan ook weer herstellen en dat heeft soms tijd nodig. Dit kun je merken aan de vermoeidheid, slap voelen en andere klachten als bv hoofdpijn. Daarnaast is een miskraam ook een emotionele ervaring. Ook dat vraagt tijd en ruimte. Neem de tijd die past bij jou en jouw situatie.
De aard van de werkzaamheden
De aard van je werk kan ook mede bepalen of werken tijdens een miskraam te doen is. Wanneer je bv de hele dag voor de klas staat kun je niet steeds tussendoor naar toilet voor verschoningen. Wanneer je veel thuis werkt achter de laptop heb je wellicht meer mogelijkheden.
Moet je jouw leidinggevende informeren?
Nee, op zich niet. Het is jouw privé. Je kunt de bedrijfsarts wel meer vertellen over wat er aan de hand is. Deze kan dan samen met jou jouw arbeidsgeschiktheid van dat moment beoordelen en de communicatie naar het werk verzorgen.
Maar aan de andere kant heb je misschien al vol trots en vreugde het nieuws over je zwangerschap gedeeld. Dan ontkom je er niet aan ook een keer te vertellen dat het helaas anders is gelopen.
Welk moment je wat deelt hangt ook af van de sfeer op jouw werk. Heb je goed contact met collega’s en wordt er doorgaans meegeleefd met elkaars belangrijke gebeurtenissen? Of wordt er veel gekletst over anderen en heeft men snel een oordeel klaar? In het laatste geval lijkt summiere informatie aan je collega’s of leidinggevende mij voldoende.
Ziektewet?
Wanneer je in de eerste 24 weken van de zwangerschap een miskraam (of abortus) doormaakt heb je recht op een ziektewetuitkering. Je kunt je ziek melden en je werkgever kan de ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
En hoe zit het dan met zwangerschapsverlof?
Er kan ook sprake zijn van een recht op zwangerschapsverlof.
Dit kan wanneer:
- jouw zwangerschap voortijdig eindigt door een vroeggeboorte of
- als jou baby bij de bevalling komt te overlijden
- En gebeurt dit na 24 weken zwangerschap maar voor je zwangerschapsverlof
Dan kan je werkgever zwangerschapsverlof voor je aanvragen. De uitkering duurt 16 weken en wordt gewoonlijk betaald aan de werkgever. Hij betaalt dan deze periode uw loon door. Na die 16 weken kunt je een Ziektewet-uitkering krijgen als je door de zwangerschap of bevalling ziek bent geworden en daardoor niet kunt werken. (bron: UWV)
Steun
Hoewel dit blog gaat over wel of niet werken rondom om je miskraam wil ik nog benoemen dat een miskraam lichamelijk een emotionele en een overweldigende ervaring kan zijn. Regel daarom steun die past bij jou en jouw situatie.
Maak gerust een afspraak
Als je overspoelt word door de miskraam en wat er bij komt kijken. Voor jou en je partner.