miskraam, verlies van 2 roze wolken
Zwanger!?
Je kunt je geluk niet op. Misschien een beetje onwerkelijk nog, het is echt waar, iets heel bijzonders voltrekt zich in jouw lichaam, een nieuw leven wordt gevormd.  Nog niet waarneembaar, niet voelbaar, alleen zichtbaar aan die 2 roze streepjes op de test.
Langzaam maar zeker beland je op die roze wolk.
Totdat er iets misgaat. Sommige vrouwen voelen het aankomen, sommige vrouwen worden onaangenaam verrast op het toilet, en weer anderen vernemen slecht nieuws bij de echo of controle.
De roze zwangerschapswolk verkleurd.

Miskraam: twee maal verlies

Een miskraam gaat om het verwerken van twee verliezen.
Allereerst verlies je uiteraard de zwangerschap, de vrucht en daarmee een gekoesterde wens. Dit kindje waar jullie zo naar verlangden en ineens zo dichtbij leek, zal niet in het wiegje komen.
De twee streepjes op de test veranderen in een streep door een toekomst.

Onschuld en vertrouwen

Naast het verlies van deze zwangerschap verlies je ook iets anders.
Het raakt je ook in de zin dat jouw lichaam niet in staat is geweest deze zwangerschap tot een mooi einde te brengen.
Een soort onschuld, een soort naïviteit misschien. De vanzelfsprekendheid dat zwangerschappen goed verlopen en eindigen in een gezond kindje, blijkt in dit geval heel anders. Een verlies van vertrouwen.
Een gevoel van falen en een gevoel van schuld. Je hebt iets gedaan of nagelaten waardoor dit is gebeurt. Hoogstwaarschijnlijk is dit feitelijk niet aan de orde, maar toch… Dat gevoel laat je niet los.
2 maal verlies = 2 maal rouw

De twee streepjes op de test veranderen
in een streep door een toekomst.

Dat maakt het opkrabbelen na een miskraam soms zo zwaar. Je hebt op meerdere fronten tegelijk pijn waar je je weg in moet vinden. Wees mild voor jezelf en oordeel niet te streng. Je bent immers hard aan het werk.

 

Meer lezen?  Kijk ook eens naar ‘Zwanger na een miskraam’.

Heb je hulp nodig bij het verwerken van een miskraam, plan gerust een intake.

Categorieën