Voor de een zal het geen ding zijn, en de ander vind dat privé. En dat is beide goed.
Hoe regel jij het op je werk als je regelmatig voor vruchtbaarheidsbehandelingen naar het ziekenhuis moet, wellicht een ziekenhuis ver buiten je eigen regio?
Lukt het om alle afspraken buiten je werk te plannen? Neem je wel eens verlofuren op? Of verzin je liever een andere vagere reden om even afwezig te zijn?
Verlof opnemen of krijgen.
In de wet is niets concreets geregeld over het opnemen van verlof voor bezoek aan huisarts/ziekenhuis of bv de fysiotherapeut. Vaak val je dan terug op een CAO of bedrijfseigen regeling. In de regel stelt men dat artsenbezoek (zo veel mogelijk) in eigen tijd moet. Dat zal niet altijd haalbaar zijn: als het ziekenhuis belt dat je nu kunt komen voor een embryotransfer ga je nu, niet volgende week. Toch?
Dus als je iets met werk en werktijden wilt gaan doen is het aan te bevelen om dat in overleg met je werkgever/ leidinggevende te regelen. De werkgever heeft ook een belang bij een gezonde werknemer.
Het gesprek op je werk voeren
Als je het best spannend vind om op te pakken zou ik dat serieus nemen. Dus vertel het je leidinggevende niet aan het einde van een vergadering met de deurkruk in de hand, of bij de koffie automaat. Maar geef aan dat je een afspraak met hem/ haar wilt maken omdat je iets wilt bespreken. Dan weet de ander dat deze ook even tijd voor jou moet maken. Ga van te voren na, en schrijf het eventueel ook voor jezelf op, welke knelpunten er op het werk zullen ontstaan. Heb je daar zelf een oplossing voor, of moet leidinggevende dit oplossen?
- Vertel zo concreet mogelijk wat de consequenties kunnen zijn (onverwacht een oproep van het ziekenhuis krijgen b.v.): soms voor kort bezoek, soms lang en pijnlijker en wellicht tijd nodig voor herstel.
- Concreet is niet hetzelfde als gedetailleerd. Je hebt recht op je privacy.
- Maak afspraken over werkzaamheden en werktijden. Zo zal bv een piloot of stewardess moeite hebben de vruchtbaarheidsbehandelingen te combineren met de internationale vluchten. Een ander takenpakket lijkt me dan voor de hand liggen.
- Manage de verwachtingen van de ander. Uiteraard hoop je dat alles zo snel mogelijk tot resultaat leidt, maar hier is helaas geen garantie op. ‘Ik moet er zelf ook niet aan denken, maar van internet weet ik dat het soms jaren kan duren!’. Liever zo, dan dat men na 3 maanden al vraagt ‘hoe lang het nog gaat duren?’
- Bespreek met je leidinggevende welke informatie naar je directe collega’s gaat en hoe. Vertel je het zelf aan een paar vertrouwelingen of doet 1 van jullie een mededeling in teamvergadering of liever per email?
- Welke steun wil je wel of niet van collega’s of leidinggevende? Wil je dat men er naar vraagt of houd je het liever privé? ‘Ik weet van mijn vorige werkplek dat mijn collega’s heel belangstellend waren, maar het valt me zwaar om op mijn werk er steeds aan te moeten denken. Ik laat het wel weten als ik iets kwijt wilt.Heb jij tips die jou helpen om werk en vruchtbaarheidsbehandelingen in belans te houden? Deel gerust tips die jou hebben geholpen bij het bewaken van de balans ‘Werk en de MMM’.
Auteur: Simone Hoogeveen
Schrijf je in voor de updates en mis geen enkel blog over kinderwens, donorconceptie, verlies van zwangerschap, abortusbesluitvorming & verwerking, adoptienazorg en afstammingsvragen.