miskraam klompje cellen

Wanneer een zwangerschap anders afloopt dan gepland, een kindje veel te vroeg gaat, kan het helpen om bewust te  rouwen, verwerken en afscheid te nemen. Wat pas kan als je onderkend dat er een verlies te betreuren is.
Je kunt pas iets verliezen als je het eerst had. Dat is ook een beetje de kern van het onbegrip waar je tegen aanloopt als je een miskraam of verlies van een zwangerschap meemaakt.
Een beginnende zwangerschap is meer dan een klompje cellen! Want  tijdens die eerste weken/ maanden van de zwangerschap maakt een embryo de meest wonderbaarlijke groeispurt van zijn leven.

 

Welkom heten.

Een beginnende zwangerschap is voor het oog niet waarneembaar. Soms is het voor vrouwen niet eens merkbaar. Maar met de positieve zwangerschapstest groeit het besef dat er nieuw leven groeit. Dat er een kind van jou groeit.
Het welkom heten van een zwangerschap gaat ook over het verwelkomen dat zich iets in jouw leven aan het voltrekken is. De verwoording van het moederschap, of vaderschap. Ook al kan het kind buiten jou nog niet bestaan, van binnen ben je al moeder. De verantwoording die je al voelt, de zorg die je draagt maakt je moeder.
Welkom heten doen aanstaande ouders in het klein, door te fantaseren hoe hun kind er uit zal gaan zien, namen te bedenken, of het moment van kenbaar maken aan de omgeving te overwegen. Het meest concrete welkom en kennismaken is natuurlijk tijdens de eerste echo.

 

Afscheid nemen is belangrijk.

Wanneer duidelijk word dat een zwangerschap eindigt in een miskraam val je, als het ware, van het ene emotionele uiterste in het andere. Van blijdschap en verwondering naar teleurstelling en verdriet.

Afscheid nemen van een miskraam kan lastig zijn omdat een miskraam een soort onzichtbaar verlies is. Het helpt om voor jezelf, en wellicht je omgeving, het onzichtbare zichtbaar te maken. Wellicht heb je een echo, een rompertje of sokjes, die uitdrukking geven aan de waarde die de zwangerschap had.
Door afscheid te nemen rond je af wat is geweest. Tegelijkertijd markeert het wat je meeneemt. Je bent nooit meer niet-zwanger geweest. Of je beleeft nooit meer een 2e of 3e zwangerschap. Dat was deze!

Door de zwangerschap te verwelkomen geef je het betekenis, geef je het waarde. En vanuit die betekenis kun je afscheid nemen.

Het bizarre is dat je zowel lichamelijk als emotioneel afscheid moet nemen van de zwangerschap. En zolang je lijf nog ‘rommelt’ kun je emotioneel nog geen afscheid nemen.

Afscheid nemen doe je bv door een dag te gedenken, dat kan de uitgerekende datum zijn, de dag dat je de zwangerschap constateerde of een ander moment wat past bij de situatie. Je kunt iets doen met de eerste echo afdruk, met de eerste sokjes die je had gekocht. Of je kiest een ritueel waar je waarde aan hecht.

 

Wave of Light.

En ander ritueel is de ‘Wave of Light’. Elk jaar, op 15 oktober steken we om 19.00u lokale tijd een kaarsje aan. Om de kinderen te gedenken (en hun ouders te steunen) die veel te vroeg gingen in het licht.

Mijn college Joke schreef ook een blog over het verlies van zwanger zijn, en het wegduwen van die pijn.
Of lees meer over het verlies van twee roze wolken.

Ik wil ook hulp bij afscheid nemen

Maak hier een afspraak als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het welkom heten terwijl je afscheid moet nemen.