“Mam, wie is Josef?” vraagt mijn middelste. Oei, snel denken. In mijn dorp in het katholieke zuiden is geen openbare school. Het scheppings- en kerstverhaal krijg ik er gratis bij.

Mijn oudste weet het antwoord. “Nou, Josef is de 2e vader van Jezus”, zo verteld de oudste.  “De echte vader van Jezus, dat is God!”

 

Ondertussen heb ik een ook een (iets eigentijdser) antwoord. “Nou schat, Josef zou met Maria gaan trouwen, maar God was Josef voor, en zo werd God de Donor van Jezus. Jezus was dus eigenlijk een donorkind. En Josef zou je de thuispapa of de opvoedpapa kunnen noemen.

God was dus spermadonor. Een Bekende Donor (een wel heel bekende donor J) in tegenstelling tot de Anonieme Donor.”

Ik denk niet dat mijn middelste hier veel mee kan, maar vooruit.

 

Weten van wie je afstamt

Toch wel fijn voor kindje Jezus, opgevoed door een papa en mama, in de wetenschap dat zijn donor er altijd voor hem was. Veel donorkinderen weten niet eens dat ze afstammen van een andere vader. En als ze al weten dat hun vader hun vader niet is, weten ze nog niet veel. En het niet weten dragen ze met zich mee. Hoe gewenst ze verder ook zijn.

 

Tot 1990 ging men uit van de anonimiteit van de donor. De donor wilde met name een koppel met een kinderwens helpen. Zoals je bloed doneert. Het stel met een kinderwens werd geholpen. Punt.

In 1990 werd het zogenaamde ‘B loket’ ingevoerd. Vanaf dat moment werd er onderscheid gemaakt tussen de Anonieme donor en de Bekende donor. Er werd nl. gedacht aan het belang van het kind, om te weten waar het vandaan komt. Het recht op afstammingsgegevens! Maar nog steeds gaat de privacy van de donor voor het belang van het kind, en  inmiddels weten we dat wat destijds op een donorpaspoort ( in 1992 ingevoerd) vermeld werd lang niet altijd de waarheid benaderde. Voor deze kinderen is het veelal ondoenlijk afstammingsgegevens te achterhalen..

Dit in tegenstelling tot Jezus, die wist waar hij vandaan kwam, en waartoe hij op aarde was.

 

Herkenning

Met kerst gaan hele volkstammen bij hun familieleden op bezoek. En die familieleden herkennen de wenkbrauwen, het door elkaar praten of de liefde voor de sport. Een kindje wordt geboren en onwillekeurig kijken we allemaal op wie dit kind allemaal lijkt.

Het verhaal van Jezus is bekend. Het verhaal van een donorkind is er een van zeer gewenst zijn. Maar het is maar ten dele het verhaal van herkenning.

 

Ook schreef ik over eiceldonatie en diverse overwegingen tijdens de ‘Donorweek’.