Wanneer een kinderwens niet vervuld kan worden

in behandeling voor de kinderwens of definitief kinderloos
Plan een afspraak

Als kinderen krijgen niet vanzelf gaat…

De vervulling van een kinderwens is voor veel mensen helaas niet zo vanzelfsprekend. In je omgeving vliegt de ooievaar af en aan, op straat struikel je over de kinderwagens. Maar zelf wordt je geconfronteerd met een zwangerschap die uitblijft, teleurstellende ervaringen zoals bv. een miskraam, het medische traject wat volgt, de gesprekken met je partner, of juist de verschillen hierin met je partner. Of je bent single en worstelt met vragen over een eventueel alleenstaand ouderschap.

Bij mij kun je terecht met vragen over de onvervulde kinderwens:

– het medische traject en de keuzes hierin
– verwerking van verlies als een miskraam of zwangerschapsverlies
– verwerking van de ongewenste kinderloosheid
– omgaan met de omgeving,
– oriëntatie op andere vormen van zwangerschap zoals eiceldonatie en KID of draagouderschap
– oriëntatie op andere vormen van ouderschap zoals adoptie of pleegzorg

Ik help ordenen, zoek met jou naar antwoorden op vragen, die je helpen bij de verwerking of bij het maken van keuzes. Ik help bij het vinden van perspectief en zingeving, zodat je zelf weer weet hoe je verder moet.

Hoe ik help

Hieronder vind je mijn aanbod in de verschillende situaties en mogelijkheden bij de vervulling van een kinderwens of ouderschapswens.

  • rondom vruchtbaarheidsbehandelingen of verlies
  • op een andere manier zwanger worden
  • op een andere manier ouders worden

Verdriet wat geen aandacht krijgt,
zoekt zijn ongezonde weg

Door de vragen die je me stelt ga ik het weer net in een ander perspectief zien, waardoor het iets lichter wordt.

Chantal

onvervulde kinderwens

Wanneer je in behandeling bent voor de kinderwens verkeer je vaak tussen hoop en vrees. Hoop dat het deze maand lukt, vrees dat de punctie onvoldoende eiblaasjes oplevert. We noemen het ook niet voor niets ‘de Medische Malle Molen’!  Op den duur is het uitputtend. Het raakt je lichamelijk, emotioneel en soms ook relationeel. Of je steun ervaart van familie, vrienden of het werk maakt ook uit. Wanneer je voelt dat de draagkracht het niet meer red tegen de draaglast wordt het tijd om hulp te vragen.

Ik help je vol te houden in het medisch traject;

ik help je balanceren tussen hoop en vrees

Ik help je met het omgaan met de omgeving als de steun uitblijft

Ik help je in gesprek te blijven met je partner

Ik help je met oriëntatie op andere vormen van zwangerschap of ouderschap. Zie hiervoor andere tabbladen.

Over rouwen en zingeving…

Wanneer je definitief kinderloos blijkt, breekt een moeilijke tijd aan. Je moet onder ogen gaan zien dat zwanger raken van een biologisch eigen kind niet voor jullie is weggelegd. Verdriet omdat jullie nooit een zwangerschap of een bevalling zullen meemaken, verdriet omdat jullie geen ouders worden.
Iedereen beleefd het op zijn eigen manier, iedereen heeft zijn eigen verlies.
Kortom rouwen om een onzichtbaar verlies.

Het is belangrijk om tijd te nemen en aandacht te besteden aan een verlies wat in zekere zin onzichtbaar is. Er over praten, woorden te geven. Een plek te geven in jouw leven. En hoe moeilijk het ook is, voorbij de pijn te kijken hoe je verder wilt in je leven.
Meestal zijn er vriendschappen of lotgenoten die je hierin verder helpen. Maar je kunt ook merken dat dit niet voldoende is.

Ik ben er voor je tijdens het rouwproces. Niet om er voor te zorgen dat je ‘goed’ rouwt, want er bestaat niet één goede manier. Samen geven we vorm aan jouw manier, aan jullie manier.  Zodat de scherpe kantjes van de pijn gaan. Waardoor er ruimte ontstaat om na te denken over een toekomst zonder biologische eigen kinderen.

Wil je nadenken over andere vormen van zwangerschap of ouderschap. Kijk dan onder de volgende tabbladen wat ik voor je kan bedenken.

Waar ‘welkom heten’ en ‘afscheid nemen’ samenvallen.

Verlies van een zwangerschap. Eén op de tien vrouwen overkomt het, een miskraam. Soms vaker.
Of ze verliezen later in de zwangerschap hun kindje.

We zouden dus allemaal iemand moeten kennen die een miskraam heeft meegemaakt. Of later in de zwangerschap hun kind is verloren.
Meestal praten we er niet over. Men zegt: ‘Volgende keer beter’,  ‘Er was iets niet goed’. Dit soort, echt goed bedoelde, opmerkingen kunnen je het gevoel geven dat verdriet en rouwen niet nodig is. Daarmee kun je in een isolement komen. Je verdriet verbergen, inslikken. En vertel je niemand over je aanvankelijke blijdschap, de babykamer die leeg blijft, de plek van dit ongeboren kind in je gezin, de naam de je had gekozen voor je ongeboren kindje, het verlies van vertrouwen in je lijf en de toekomst.

Ik help je de miskraamervaringen het het verlies  te verwerken, en plek te geven in je levenslijn. Dat wat er niet heeft mogen zijn, mag gezien en gehoord worden. Ik kan je helpen het onzichtbare verlies wat meer tastbaar te maken. We geven het woorden, een plek in je leven en in je gezin.

Vergeten kan immers niet.

Hartelijk dank voor de afgelopen maanden. Je hebt me enorm geholpen door me te leren op een andere manier naar onze kinderwens te kijken. Je talent om op de juiste momenten invoelend en op andere momenten direct te zijn, bracht een prettige spiegel en houvast in mijn eigen proces. Het zorgde voor mij voor een veilige omgeving om vrijuit te kunnen spreken en gericht met mijn gevoel bezig te zijn

Alex S.

nog onvervulde kinderwens

Ik had de indruk dat we elkaar een beetje kwijt raakten gedurende het hele vruchtbaarheidstraject, vooral omdat ik het lastig vind mijn gevoelens hierover uit te spreken. Door de ervaringen en manier van omgaan met de uitblijvende zwangerschap van anderen te horen, kreeg ik begrip van mijn partner over hoe ik er mee omga en stelt hij vaker de vraag ‘wat doet dat met je?’ Dit heeft mij goed gedaan en onze relatie hechter gemaakt. Iets waar ik misschien op had gehoopt maar niet had verwacht

Laura

Workshop 'Waar blijft de ooievaar?'

Ik vond het fijn om met andere mensen te praten die hetzelfde verdriet hebben. En vooral dat ik het gevoel kreeg dat ze ook mijn verdriet begrepen

B.S.

man, secundair ongewenst kinderloos, verwerkingsgroep definitief kinderloos

Wellicht is donorconceptie een optie.
Kiezen voor een zwangerschap middels een donor is niet zomaar een keuze. Het is een keuze voor een zwangerschap, maar ook een keuze binnen de relatie en een keuze over ouderschap. Dat vraagt om stilstaan bij diverse aspecten om tot een weloverwogen afweging van belangen te komen.
Hoewel het een kans is alsnog zwanger te raken, is de onvruchtbaarheid daarmee niet weg. Verwerken en een keuze maken die hoop geeft gaan hand in hand.

In mijn aanbod ‘Legacy’, ‘Future”,  en ‘Generation’ werk ik samen met jullie door de fasen  van Verlies, Verlangen en Het Kind.

Voor meer info :  Donorconceptie

Als je overweegt om een kindje te krijgen met de hulp van een draagmoeder komt er voor allen veel op je af. Ik begeleid de wensouders, maar ook de draagouders in dit traject bij het maken van afwegingen, keuzes die vooraf, gedurende en na de zwangerschap en bevalling om antwoord vragen. Ook  ben ik bekend met het juridische traject wat er bij komt kijken.
Wanneer afstemming met advocaat of Raad voor de Kinderbescherming wenselijk is regel ik dat voor je.

Een manier om ouders te zijn, en te zorgen voor een kind is een pleegkind op te nemen in je gezin. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een biologisch of juridisch eigen kind. Daar ik ook ervaring heb als begeleider pleegzorg kan ik informatie verstrekken en je helpen bij het maken van een overweging of dit bij jullie zou passen.

Als je een kindje adopteert hoef je misschien niet bezorgd te zijn dat je van een kind gaat houden wat mogelijk weer terug gaat naar zijn ouders.  Maar met alles wat momenteel in het nieuws speelt, wil je daar misschien meer van af weten.

Beeldbellen

Woon je ver weg?
Ben je lichamelijk niet in staat te reizen?
Online kun je altijd terecht voor dit gespecialiseerde aanbod

Plan eenvoudig je beeldbelconsult via de website. Na de afspraakbevestiging ontvang je een beeldbel link.

Artikelen