Hoop is een krachtige motor die je gaande houd wanneer je in de medische malle molen zit om je kinderwens vervuld te zien. Het maakt dat je iedere maand weer jezelf bij elkaar raapt, gaat spuiten en naar het ziekenhuis gaat. Het maakt dat je iedere maand weer gelooft dat deze keer de kansen gunstiger zijn. Hoop maakt dat die andere kracht: ‘vrees’ genaamd, binnen de perken blijkt.

Hoop en vrees

Wanneer je start met vruchtbaarheidsbehandelingen heb je waarschijnlijk al kennisgemaakt met die twee krachten die je elke maand heen en weer slingeren.  En elke maand bakken met energie kost.

Hoop geeft de kracht om je zelf weer bijeen te rapen na de teleurstelling van die menstruatie. Tegen het einde van de cyclus is vrees steeds sterker aanwezig. Doemen allerlei negatieve scenario’s zich op. Ga je voelen aan je lijf of je de bekende signalen al voelt die je bevestigen dat ook deze maand er geen positieve zwangerschapstest is.

Het belang van hoop.

Hoop is een activerende emotie. Op de opleiding leren we dus als therapeut dat het belangrijk is om te zoeken naar hoopvolle factoren in het verhaal van onze cliënten. Want als er hoop is dat het allemaal goed komt, putten cliënten daar moed uit. En ook vertrouwen. Om vervolgens ook zelf aan de slag te gaan. Om uit het dal te komen, bij de kansen die ik zie. Als ik hoopvolle factoren zie helpt dat het contact met mijn cliënten. Het is natuurlijk fijn als ik mogelijkheden zie terwijl de cliënt het even niet meer ziet.

Hoop geeft je het gevoel van regie. Er is kennelijk nog van alles wat je kunt proberen om je kinderwens vervuld te zien. Nog een punctie, een andere specialist, een ander ziekenhuis, in het buitenland. Net zo lang surfen op het web tot je een oplossing hebt voor jouw specifieke probleem.
Hoop kan ook gevoed worden door goed nieuws: Een punctie met ruim voldoende eicellen, goede zaadkwaliteit.

De keerzijde.

De keerzijde van hoop is dat je lang bezig kunt blijven je verlangen vervuld te zien. Wat ik overigens begrijp. Maar het kan er ook voor zorgen dat je tegen beter weten in, of ten koste van jezelf of je relatie je verlangen blijft na jagen.  Soms jaren lang.
Wanneer je bv solliciteert is je focus op die specifieke baan. Hoop manifesteert zich dan een korte, afgebakende periode met een duidelijke uitkomst. Bij een onvervulde kinderwens gaat het juist vaak om een lange periode, waarbij onduidelijk is hoe lang die periode gaat zijn. En ook de uitkomst is onduidelijk. Hoe vaak hoor ik vrouwen niet verzuchten dat ze ook nog niet weten waar ze het allemaal voor doen!

Terwijl hoop je leven beheerst staat de rest van je leven stil; in afwachting van de vervulling van je kinderwens. Die lus van hoop en vrees elke maand opnieuw kost energie. Die energie gaat zitten in het buiten de deur houden van ‘Wanhoop’. En wanhoop zien we wanneer de kans op wat we zo hopen is verkeken.

Loslaten.

De hoop loslaten staat zo ongeveer gelijk aan je kinderwens loslaten. En dat is eng, moeilijk. Alsof je er dan ook voor kiest om geen kinderen meer te willen, alsof je er dan voor kiest om het rouwen aan te gaan. Kiest voor het verdriet wat je helemaal niet wilt voelen.
Er zijn dus veel goede redenen om de hoop vast te houden.
Pas wanneer je alles binnen je macht hebt gedaan om je wens te verwezenlijken,
pas wanneer je voelt hoeveel het je heeft gekost ben je wellicht bereid het loslaten te overwegen.
Wanneer je er aan toe bent om de hoop los te laten zul je misschien ook merken dat het lucht geeft, dat je weer ruimte voelt voor andere dingen in je leven.
Wanneer je hoop kunt loslaten, wordt dat gevoel van onrecht/ onrechtvaardigheid ook niet maandelijks gevoed.
Of dat gevoel van onmacht omdat je er alles aan hebt gedaan en het weer niet zo mocht zijn.
Stel je voor hoe het zou zijn als je niet meer elke maand nauwgezet je cyclus zou bijhouden?

Loslaten wil overigens niet zeggen dat je er geen verdriet om hebt. Het verlangen blijft, en dat is oké. Maar het beheerst worden door hoop en vrees is misschien niet meer oké.

Wat zou er bij jou in de plaats kunnen komen voor hoop?

Wanneer jij voelt dat hoop te veel van je vraagt, kan je met mij onderzoeken hoe je de dat kunt loslaten.

Meer lezen over bv de grenzen aan de rek: Kinderwens: intercity of stoptrein.

Of lezen over hoe verder als je bent ‘uitbehandeld’.

 

[thrive_leads id='10155']
Auteur: Simone Hoogeveen

Auteur: Simone Hoogeveen

Blog categorieën