De feestdagen; zo in het teken van … ‘Er is een kinneke geboren op aard…’
Van oorsprong is kerstfeest het vieren van de geboorte van een kindje, kindje Jezus. Voor hen wiens kinderwens weer niet is vervuld is het een confronterend moment.
Weer een jaar voorbij met teleurstellingen.
Wellicht had je gefantaseerd dat je met kerst je de komst van jullie kindje zou bekend maken;
wellicht had je gehoopt dat deze kerst er eindelijk een kindje van jullie geboren zou zijn.
Kerst is een familiefeest, samenzijn met het gezin. Dat maakt dat de feestdagen voor mensen met een onvervulde kinderwens een pijnlijke periode.
Verwachtingen en gebruiken
Kerst wordt vaak gevierd in familieverband. Ongeschreven en geschreven verwachtingen kunnen het ingewikkeld maken. Bij wie vier je 1e kerstdag en bij wie dus niet. Kom je op de koffie of gebruik je met zijn allen het diner. Families hebben zo hun tradities en gebruiken. En probeer dan maar eens je eigen koers te varen!
Kerst is daarmee niet alleen een confrontatie voor mensen met hun onvervulde kinderwens, soms is het ook een confrontatie met een stukje onbegrip in hun omgeving.
Helaas is niet voor iedereen het vanzelfsprekend dat het nog niet kunnen krijgen van kinderen zwaar en pijnlijk is. En als gevolg daarvan is het dan moeilijk om rekening te houden met die pijn.
Mensen en situaties kunnen we niet veranderen. Hoe graag we ook zouden willen en hoe handig dat soms zou zijn. Wat ons rest is wat je zelf kunt doen.
9 suggesties/ tips om de feestdagen met een onvervulde kinderwens door te komen.
1. Bespreek met je partner wat jullie graag zouden willen met kerst, hoe voor jullie kerst het fijnste zou zijn. Zonder hierbij rekening te houden met anderen en gevoeligheden.
Eerst maar in je hart kijken wat voor jou goed is.
2. Neem je pijn en jezelf serieus. Vruchtbaarheidsbehandelingen, een onvervulde kinderwens, het is soms pijnlijk en ingewikkeld genoeg!
Als jij voelt dat feestelijkheden en evt. verplichtingen je nu teveel zijn, dan is dat zo.
3. Onderduiken mag! Als je nog midden in een soort emotionele 8baan zit, vragen al die emoties alle energie. Logisch dat je nog geen antwoord weet op de grote levensvragen als ‘hoe het nu in de toekomst moet’. Dus ook als je nog geen antwoord hebt op de vraag ‘hoe om te gaan met de feestdagen’.
Tijdelijk onderduiken door niet naar feestelijkheden en familie te gaan mag van mij.
4. Draag met je partner dezelfde boodschap uit.
5. Formuleer een ‘ik’ boodschap. Dus liever zoiets als ‘we vinden het juist op deze dagen heel moeilijk om de baby van …. te zien.’ In plaats van ‘het draait toch alleen maar om de kinderen van ….’
Informeer betrokkenen tijdig. Geef anderen ook even de kans om aan het idee te wennen
6. Deel vriendelijk mee hoe jullie dit jaar de kerst gaan vieren. Het is heel belangrijk om in alle vriendelijkheid duidelijk te zijn. Het is geen verzoek, het is geen overleg en het is waarschijnlijk ook niet de bedoeling dat men met jullie gaat onderhandelen. De kans is aanwezig dat men uit teleurstelling gaat proberen je op andere gedachten brengen. (Niet iedereen kan dat even tactisch).
Argumenten aandragen om jullie besluit te onderbouwen kan worden geïnterpreteerd als een uitnodiging tot discussie of overleg. Dit kun je merken aan het aandragen van oplossingen voor jouw argumenten/ bezwaren of het weerleggen van je argumenten. Daarom herhaal je liever vriendelijk en duidelijk jullie besluit.
7. Houd rekening met onbegrip en teleurstelling. Voor de ander kan het een teleurstelling zijn dat jullie er niet komen. Geef daar erkenning voor. ‘Ja, ik snap dat je het jammer vind.’ Maar helaas zal niet iedereen het begrijpen. Dat is pijnlijk.
Maar we kunnen nu eenmaal niet veranderen hoe men denkt of voelt. Daar we onszelf serieus zouden nemen (ad. 2) dus je zou kunnen zeggen dat je het jammer en spijtig vindt dat de ander het niet begrijpt.
8. Heb je ruimte voor een compromis? Zou het wel lukken om kort langs te gaan voor een kopje koffie? Niet met kerst, maar wel op nieuwjaarsdag? Of een ander compromis?
9. Geniet! Voer uit wat je bij ad.1 hebt bedacht en vergeet ad. 2 t/m ad. 9!
ps. Daar waar kerst staat kun je natuurlijk ook Sinterklaasfeest of Oud & Nieuw lezen.
Zie jij als een huis op tegen die feestdagen? Wil je met mij sparren hoe je hier door komt? Neem gerust contact met mij op.
Auteur: Simone Hoogeveen
Simone Hoogeveen is gespecialiseerd maatschappelijk werker en contextueel therapeut. In haar praktijk helpt zij mensen met vragen rondom alles wat niet vanzelfsprekend is rond zwangerschap en conceptie. Haar kennis en expertise zet zij in om jou nog beter te helpen: in 1 op 1 sessies, in speciaal ontwikkelde programma’s en workshops.
Schrijf je in voor de updates en mis geen enkel blog over kinderwens, donorconceptie, verlies van zwangerschap, abortusbesluitvorming & verwerking, adoptienazorg en afstammingsvragen.