Adoptie & Afstamming

Over identiteit en loyaliteit, over weten waar je vandaan komt
Plan een afspraak

Identiteit, je welkom voelen.

Over het geheim wat er mag zijn

Verwantschap.

Verwantschap en familiebanden zijn niet altijd eenvoudig. Het kan zelfs ingewikkeld zijn. Omhuld door geheimen, vraagtekens en ontbrekende puzzelstukjes. Onderwerpen zoals roots, identiteit, loyaliteit en het zoeken naar je biologische ouder(s) of je kind kunnen een rol spelen in je leven. Dat is voor iedereen anders. Dat is voor iedereen een zoektocht..

Ik ben geadopteerd

Geadopteerd
Als je geadopteerd bent, heb je een ander verhaal over je afkomst dan de meeste mensen in je omgeving. Soms zit je met ontelbare vragen. Wie zijn mijn biologische ouders? Mag ik hier nieuwsgierig naar zijn? Waarom heb ik moeite met relaties? En moet ik op zoek naar mijn biologische familie?

Al die vraagtekens verzamelen zich als een kluwen in je hoofd. Graag ontrafel ik met jou al deze vragen en geven we er betekenis aan.

Dubbele loyaliteit
Je bent misschien nieuwsgierig naar je biologische ouders. Denken ze ooit aan me? Waarom hebben ze me destijds afgestaan? Tegelijkertijd wil je je adoptieouders niet kwetsen door op zoek te gaan naar je biologische ouders. Je vermijdt het onderwerp en stelt geen vragen. Die dubbele loyaliteit mag er zijn. Samen duiden we de verschillende gevoelens en gaan we op zoek naar de kern.

Relaties
Relaties, in het hier nu, kunnen best lastig zijn. Misschien merk je aan jezelf dat je serieus sociaal contact uit de weg gaat. Dat je de relatie verbreekt, zodat de ander je niet kan kwetsen. Verlatingsangst en de angst om mensen dichtbij te laten lijken hand in hand te gaan. Als je dit wil veranderen, onderzoeken we stap voor stap waar je tegenaan loopt. Door een gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen te ontwikkelen ga je op weg naar gezondere relaties. Relaties waarbij je vanuit basisvertrouwen contact leert maken met anderen.

Dankbaar 
“Iedereen zegt dat ik dankbaar moet zijn. Wat nou als ik dat niet ben?”
Een vraag die niet iedereen gemakkelijk hardop zegt. Maar het kan wel degelijk spelen als je geadopteerd bent. “Je hebt het toch goed hier. Beter dan als je daar was gebleven.” Dat doet geen recht aan de vragen en problemen waar je nu tegenaan loopt. Hoe ga je hiermee om? Ik help je op weg.

Zal ik gaan zoeken?
Wil je op zoek naar je biologische ouders? Of je verdiepen in je roots? Dan is het goed om je hier eerst op te oriënteren. Samen bekijken we de vragen:
– Waarom wil je zoeken?
– Wat zijn je vragen?
– Waar hoop je op?
– Wat is je angst?
– Hoe ga je om met de uitkomst?

Twijfel je of je wel wilt zoeken naar je biologische familie? Of heb je juist helemaal geen behoefte aan zoeken? Ook dat kan. Dan zijn vragen uit je omgeving lastig, zelfs confronterend. Geen enkele geadopteerde moet zoeken. Dat staat iedereen vrij.

Graag coach ik je voor, tijdens en na het zoekproces. Voor de daadwerkelijke zoekactie verwijs ik je graag door binnen mijn netwerk van gerenommeerde organisaties.

Zoeken naar de ander is vaak tegelijk een zoektocht naar jezelf .

Er is een knip gezet, en niet alleen in de navelstreng!

Ik heb in het verleden mijn kind afgestaan

Je hebt in het verleden besloten om je kind af te staan.
Zo simpel als het hier staat, zo simpel is het in de praktijk nooit. Wellicht denk je elke dag aan hem of haar. Komt de gedachte aan je afgestane kind soms ineens naar boven. Bijvoorbeeld tijdens zijn of haar verjaardag.

Dat kan veel verdriet, vragen en twijfels met zich meebrengen. Vertrouwen in jezelf en in dat van anderen is geschaad. In mijn gesprekken kijken we terug en vooruit. Onderzoeken we de betekenis van het afstand doen, het destijds genomen besluit en de weg naar het hier en nu.

De zwangerschap, het besluit en de bevalling

Het moment dat je erachter kwam dat je zwanger was, kan vreugdevol, verwarrend, angstig of verdrietig zijn geweest. Het kind mocht er niet zijn: het besluit tot afstand werd genomen. Met of zonder jouw inspraak. Na de bevalling volgde de knip. Maar er werd meer dan alleen een navelstreng doorgeknipt. Toen jouw kind werd weggenomen, was dat misschien enorm ingrijpend voor je. Je draagt het voor altijd met je mee. Dat verhaal mocht er jaren niet zijn. Nu wel.

De vader

De vader van je afgestane kind kan betrokken zijn geweest bij het besluit. Of hij wist niet van de zwangerschap en het contact is verbroken. In sommige gevallen is niet bekend wie de vader was. Of was het juist iemand uit de naaste omgeving. Wanneer er sprake is geweest van zwanger door incest ontstaat er een geheim binnen een geheim. Praten over de vader van je afgestane kind kan moeilijk zijn. Wanneer je hier ruimte voor voelt, bespreken we dit onderwerp ook.

Je bent vader van een kind dat is afgestaan

Je hebt er niet over gesproken, of alleen met een paar mensen. Je leven is doorgegaan, wetende dat er ergens een kind van je is. Ben je dan verwekker, of biologische vader? Ook al komen deze mannen niet veel met hun verhaal naar buiten, je bent niet de enige.

De omgeving

Als geboorte-ouder leef je met een geheim uit je verleden. Iets dat je wellicht aan niemand in je omgeving hebt verteld. Omdat je het niet mocht vertellen of niet wilde vertellen. Bij de geboorte van een volgend kind weet jij: dit is niet mijn eerste. Vrienden, collega’s, familieleden, misschien je huidige partner weten dit niet. Schuld tegenover je kinderen, schaamte over wat er is gebeurd. Hoe ga je hiermee om?

Zoeken

Afstand doen is soms een levenslang geheim. Misschien is de tijd voor je aangebroken om op zoek te gaan naar je kind. Speel je met deze gedachte? Schipper je tussen hoop en angst? Ik help je op weg naar de daadwerkelijke zoekactie. Als je je zoon of dochter hebt gevonden, volgt een ontmoeting. Samen bereiden we dit moment voor. En natuurlijk ben ik er ook naderhand.

Dank voor het perfect begeleiden van het gesprek afgelopen dinsdag. Het heeft mij maar ook mijn (adoptie) ouders heel veel goed gedaan! Sterker nog: mijn ouders zouden nog wel eens mee willen. We denken echt dat we hier heel veel profijt in gaan hebben in relatie tot begrip en versterken van de band.

Vanuit verbinding samen naar verloren puzzelstukjes zoeken en deze te leren plaatsen rondom het thema verlaten, onbemind voelen en thuis komen bij jezelf.

Simone stelt de juiste vragen achter de vragen om toegang te krijgen tot mijn onbewuste innerlijke pijn. Iets wat bewust wordt kan een plek krijgen in het heden en de weg openen naar een kwalitatief betere toekomst.

Roos

Geadopteerd

Wel… als ik eerder had geweten dat er dit soort hulp was waren waarschijnlijk een hoop vragen beantwoord geworden en verwerkt op een gezondere manier.
Nu ik haar aan het werk heb gezien..  Wauw, respect: Zo veel kennis en wijsheid. Echt luisteren.. ruimte geven, geduldig, herkennen van emotie en trauma.

Dank je wel..
Dit is wat ik noem een proffesioneel in haar vak.

Rafael

Geadopteerd

Ook voor jou…

In samenwerking met St. Mijn Roots verzorg ik workshops en sessies voor geadopteerden. Steeds een wisselend thema. Op de sociale kanalen vind je het actuele aanbod. Volg mij daar of schrijf je in op de nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

Geadopteerden gaan met elkaar in gesprek over Roots’, hun naam, hun identiteit, hun wens om te zoeken, hun familie of wat ze maar willen.
Wanneer: Elke 2e woensdag van de maand,  18.00u
Waar: Meerssen
Thema: steeds op maat
Toegang: voorlopig gratis

aanmelden: klik op afbeelding

Houd de website in de gaten. Binnenkort is hier meer te vinden.

Beeldbellen

Woon je ver weg?
Ben je lichamelijk niet in staat te reizen?
Via beeldbellen kun je altijd bij mij terecht voor dit gespecialiseerde aanbod.
Geef het aan bij de mail en je ontvangt een link. Uiteraard AVG Proof!

Plan eenvoudig je beeldbelconsult via